Конституционният съд не откри противоконституционност в решението на парламентарното мнозинство, с което Валери Жаблянов беше освободен като заместник-председател на 44-тото Народно събрание.

Със 7 на 5 гласа съдът отхвърли искането на 60 народни представители от левицата, според които това е станало в нарушение на Основния закон.

До свалянето на Жаблянов се стигна заради официална позиция на левицата, в която присъстваше констатация, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“. Неин автор се оказа Жаблянов.

За отстраняването му гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Срещу  - БСП, а ДПС определиха гласуването като „фарс“ и отказаха да участват в него. Още при дебатите социалистите предупредиха, че Правилникът на Народното събрание не предвижда хипотеза -  отстраняване от председателството на парламента заради изказване. Че това противоречи на Конституцията и правовия ред, записаха в мотивите си до съда социалистите.

Според наша информация такава е била позицията и на някои от конституционните съдии, останали в малцинство при днешното гласуване.

Утре ще станат ясни както техните мотиви, така и тези на мнозинството.

На особено мнение по казуса „Жаблянов“ са били председателят на КС Борис Велчев и съдиите Румен Ненков, Цанка Цанкова, Гроздан Илиев и Таня Райковска.