Съвсем скоро ще започнат да се появяват първите пролетни и едни от най-богатите на химичен състав растения, които идват, за да подсилят организма ни, изтощен след студената и дълга зима. Едно от тези растения безспорно е копривата, която притежава уникални свойства. Въпреки че е изключително полезна, често тя не е сред любимите храни на малки и големи. Предлагаме ви да се опознаете по-добре това уникално растение и да разгледате списъка с рецепти, включващ най-различни ястия с коприва – някои от тях са традиционни, други нестандартни.
Копривата е едно от най-известните и полезни растения, което се използва от човека от незапомнени времена. Тя е позната и използвана от древните египтяни и римляни, от антична Гърция и от средновековна Англия. Копривата е служила на човека като хранително и лекарствено растение, за фураж и за технически цели. От копривата са получавани растителни багрила, прежда за рибарски мрeжи, за въжета и за черги, тъкани за чували и дрехи, за платна на кораби и други стопански нужди. Използвали са я за запазване на риба и на дивеч от разваляне, добавяли са брашно от коприва към пшеничено брашно за повишаване на хранителната му стойност, приготвяли са салати, каши и други вкусни ястия. Копривата е била консервирана за зимата и отглеждана в дворове и градини. И досега много от тези полезни практики се прилагат от народите.
Смята се, че копривата избирателно поглъща от почвата мед и хром и други токсични елементи.
Като лечебно растение копривата се използва от древни времена. През Х век арабският лечител Авицена я прилагал при много заболявания, а някои негови методи на лечение са актуални и днес. През ХVIII век копривата влиза в медицинската практика на много страни за лекуване на бронхити, пневмонии, туберкулоза, малария, заболявания на далака, черния дроб, жлъчката и пикочния мехур, при главоболие, епилепсии, истерии, малокръвие, изтощение, възпаление на стомашно-чревния път и много други. Народната медицина лекува с коприва простудни заболявания, ревматизъм, треска, кръвотечения, туберкулоза. Копривата се използва като диуретично и антисептично средство. Днес копривата е описана като лечебно средство в много медицински книги и справочници. Тя влиза и във фармакопеите на много страни.
– хемостатично действие (приложение при маточни и хемороидални кръвотечения, при хронични и варикозни язви, при кръвотечение от носа, кръвохрачене, продължителна и силна менструация);
– повишаване на тонуса на матката (за намаляване на послеродовото кръвотечение и при кръвотечение вследствие на аборт);
– противовъзпалително действие (при възпаление на маточните тръби);
– повишаване на тонуса на червата и на кръвоносните съдове (при хабитуален запек, атеросклероза, храносмилателни смущения, стомашни и чревни болки);
– стимулиране на панкреаса (при диабет за понижаване на кръвната захар);
– стимулиране на кръвотворните органи (при анемии и хиповитаминози в периоди след преболедуване или в следоперационен период);
– противоревматично действие (при мускулен и ставен ревматизъм и при артрит);
– възбуждане на центъра на дишането;
– подобряване на работата на сърдечния мускул;
– стимулиране на гранулацията и епителизацията при рани и усилване на съсирването на кръвта.
Макар че копривата се използва в медицинската практика много отдавна, с нея не бива да се предприема лекуване без лекарски съвет, тъй като в някои случаи тя е противопоказна, например при хора с повишено съсирване на кръвта.
Из „Диворастяща храна”Книгата можете да поръчате тук!
Прочетете още
- 17:00 Арестуваха кмета на Бойчиновци! По пътя за София му е станало лошо СНИМКИ
- 16:00 BMW се намърда пред гараж в Асеновград, заслужава ли да му спукат гумите?
- 18:13 Тръмп нарече ракетните удари срещу Русия „подстрекаване към война"
- 18:59 Отдъхнете си! Пускат движението през „Солунска” и „Хаджи Димитър” в Пловдив