"Човек трябва да е уравновесен, денят му да е подреден, да има поглед върху себе си и после върху другите. Трябва да умее първо да изслушва себе си и тогава да реагира. Няма как в живота да не изпаднете в ситуации на несправедливост. Но в такива моменти първо помислете и след това реагирайте". Този съвет даде на ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ в Горна Оряховица легендата от САЩ ’94 и настоящ главен мениджър на  ФК „Етър“ Красимир Балъков.

Балъков гостува в горнооряховската гимназия по покана на Сдружение „G. O. Wake Up“ („Горна Оряховица, събуди се“), което поде кампания срещу агресията в училище. Мото на кампанията, кръстена „Бъди активен, не агресивен“, е сентенция на Гьоте – „Който се отнася към хората според това, което са - ги прави по-лоши;който се отнася към тях според това, което могат да бъдат - ги прави по-добри“. Кампанията ще мине под патронажа на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и със съдействието на Община Горна Оряховица.

Спортът е един от начините да преодолеете агресията. Той учи на дисциплина, дава неща, които животът без спорт не би могъл да ви даде. Спортувайте. Винаги. Възползвайте се от възможностите, които има за това в Горна Оряховица, обърна се към младите хора Балъков. Ясно е, че няма как да се мине без конфликти. Но пак ви казвам – първо спрете и помислете, преди да направите някоя глупост.

Идете на стадиона или в парка, побягайте 30-40 минути, приберете се, вземете си душ... Това ще ви направи по-доволни от себе си, отколкото висенето във Фейсбук. То – висенето пред компютъра, тъпчейки се с боклучи, си е чиста загуба на време, каза още Красимир Балъков. Пред учениците в ПГЛПИ „Атанас Буров“ Балъков призна, че самият той неведнъж е имал конфликтни моменти. Даде и пример – гостуването на „Лудогорец“ на стадион „Ивайло“ преди броени дни. При 1:2 за гостите разградчани вкараха за 1:3. Държах бутилка вода, нямаше как да я ударя в скамейката. Отнесе го пистата. Преди това, на тренировка малко преди мача със „Славия“, две от момчетата в съблекалнята се сдърпаха.

Овладяхме ситуацията, а на терена бяхме блестящи – бихме с 3:0. Тогава за пореден път се убедих, че от всяка ситуация може да се извлече нещо положително – напрежението, което имаше преди мача, използвахме на терена и победихме, сподели Красимир Балъков. Ако искате да успеете, трябва да сте постоянни, тогава нищо няма да може да ви спре. При мен лично от изразходване на енергия на стадиона не ми е оставало време за агресия. Знайте, че ако днес загубите, утре ще имате шанса да победите, окуражи той учениците от горнооряховското училище.

Кампанията на Сдружение „G. O. Wake Up“ е насочена към млади хора на възраст от 16 до 18 г. от всички средни училища и професионални гимназии в Горна Оряховица. Тя ще протече в рамките на месец, през който в местни училища ще бъдат канени популярни лица от малкия екран, театрална сцена, спорта... Целта на „Бъди активен, не агресивен“ е превенция, помощ и канализиране на енергията в полезни инициативи и дейности, които да намалят статистиките за насилие. В кампанията се включват редица познати и популярни лица от екрана, шоубизнес и спорт. В кампанията ще се включи и народният представител Станислава Стоянова.

По нейна инициатива през декември 20 младежи от ПГЛПИ „Атанас Буров“, заедно с директора, ще посетят Народното събрание, където ще бъде организирана кръгла маса по темата за агресията.