Подкрепяният от Русия премиер на Крим заяви днес, че Владимир Путин трябва да стане доживотен президент на Русия и че СССР никога е нямало да се разпадне, ако Путин е бил начело му по онова време, предаде Ройтерс.

Сергей Аксьонов направи това изказване в деня, в който се отбелязва третата годишнина от анексията на Крим към Русия. Премиерът на Крим заяви още, че Русия се нуждае от постоянно силно лидерство, за да се бори срещу множество външни заплахи.

"Ако нашият президент Владимир Владимирович Путин отговаряше за тези неща, когато СССР съществуваше, то съюзът нямаше да се разпадне", каза Аксьонов. Преди броени дни той каза, че Русия има нужда от монархически стил на управление.

"Владимир Владимирович трябва да бъде президент за цял живот", допълни днес Аксьонов пред руската телевизия Россия 24.

Същевременно с концерти в Москва и в Симферопол бе отбелязана третата годишнина от анексията на Крим, предаде ТАСС.

Точно преди три години на 18 март 2014 г. руският президент Путин направи обръщение пред Федералното събрание (руския парламент), в което уведоми депутатите за предложенията на парламентите на Крим и Севастопол за присъединяване на полуострова към Русия, пише БТА.

После премиерът на Крим Аксьонов, председателят на парламента на Крим Владимир Константинов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха договор за образуване на нов субект в състава на Руската федерация.

Церемонията по анексията се състоя в Кремъл. Преди нея на референдум в Крим мнозинството от избирателите се произнесоха за присъединяване към Русия, припомня ТАСС.