Не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за БТА.

"Антониу Гутериш е отличен дипломат, работили сме заедно, той ще бъде отличен генерален секретар на ООН. Но в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място", добави тя.

По думите на Георгиева българският премиер е взел смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция. "Видяхме, че в момента, в който ме номинира, няколко страни - Латвия, Унгария, Полша, застанаха зад него. Двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха, също застанаха зад мен. Важно е да знаем, че 40 години наред винаги е била уважавана регионалната ротация. Това е първият път, когато в крайна сметка източноевропейският регион се оказа в позицията да поздрави някой друг, извън региона", обясни Георгиева.

Според нея светът все още не е готов за жена генерален секретар. "Можем да направим анализ на това, което стана. Вероятно ние, като източноевропейци, трябва да помислим дали е важно да търсим по-рано консенсус около една фигура. Засега според мен е по-важно да погледнем напред, да кажем, че имаме избран европеец, не е от нашия регион, но е европеец и достоен кандидат, и да му пожелаем успех", каза още тя.

"Направих най-доброто, което беше възможно в такъв кратък период. Обективните наблюдатели са единодушни, че представих себе си и страната ни достойно. Даже в. "Ню Йорк таймс" коментира: "Кристалина Георгиева - най-силният конкурент на Антониу Гутериш". В това, което сме постигнали - да се знае, че България представя силен кандидат, не се съмнявам. Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Ясно е, че има договореност между членовете на Съвета за сигурност, особено между постоянните членове. Тази договореност, на такъв късен етап, не беше възможно да се промени", сподели Кристалина Георгиева.

По думите й сме имали един последен шанс, който България е използвала смело, за което е получила уважението и подкрепата на региона. "Аз получавам много коментари: "Браво , че не се уплаши, че все пак влезе". Имаме резултат, който не е този, който очаквахме. В такива условия е най-добре да гледаме напред. Да се надяваме, че ще успокоим температурата, за да можем да се концентрираме върху важните неща - не това, което е зад нас, а това, което е пред нас", допълни Георгиева.