Ръководството на Литекс излезе с официална позиция във връзка с прекратения мач срещу „Левски”. „Оранжевите” настояха занапред мачовете със „сините” да бъдат ръководени от рефери от топпървенствата на Европа.

„Преди срещата съдийският наблюдател Димо Момиров ни уверяваше как сега ще сме щели да видим образец за българско съдийство. Той каза, че зараждащите се пожари от мача за Купата щели да бъдат угасени именно с реферска бригада за пример. Станахме обаче свидетели на точно обратното. Това не бе гасене на пожар, а разпалване на стихия заради грешки, гафове и безобразия на арбитрите, с ясната цел на всяка цена един отбор да вземе трите точки. Защото, ако не бяха тези неадекватни отсъждания, съперникът ни отново беше на път да бере срам пред цяла България. Затова искаме вече срещу „сините“ безпристрастни и некорумпирани европейски съдии от водещите шампионати“, заявиха от лагера на Литекс.

Ръководителите на ловчанлии фокусират вниманието на няколко детайла от докладите на длъжностните лица. Така например и в съдийския и този на делегата доклади има фиксирано начало на мача в 16.30.22 ч, но нито на едното място не е посочен в колко часа на практика този двубой е приключил.

Според най-новото издание на „Правилата на играта“ на БФС, в раздел „Сигнали на главният съдия/използване на свирка“, то същият е длъжен да използва свирков сигнал за начало на играта, при спиране на играта, когато мачът е бил спрян или прекратен. Такъв обаче на „Герена“ не е даден, нито пък краят е отразен в докладите, пишат от Литекс в сайта си.

Освен това има тотално разминаване в описаните критерии за картоните. На практика за едни и същи провинения, тези на Йонсен и Перез от Литекс са квалифицирани като “ блъскане с ръце на противников състезател извън игрова обстановка“, докато нарушението на Минев срещу Асприля, когато бранителят на домакините го избута в гръб е определено като “пререкание с противников състезател или съиграч при спряна игра“, завършват „оранжевите”."А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016