Двойният стандарт при храните е практика на мултинационалните компании, които целят печалба. Това коментира пред „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова по повод петицията срещу двойния стандарт при храните в ЕС.
Манолова допълни, че това са обидни практики, които трябва да бъдат преустановени.
„Реално липсва забрана на мултинационалните компании да предлагат в различните точки на европейския пазар храни от една и съща марка известна и популярна, но с различни съставки в различните страни. Това е проблемът. Европейското законодателство в момента го разрешава. Единственият начин да бъде санкционирана подобна фирма за това, което се предлага в България, Румъния, Полша, Чехия или Словакия, е националният орган по безопасност на храните. Такива национални органи има във всяка държава и той може да заяви, че става дума за подвеждаща реклама и за хранителна измама“, коментира Мая Манолова.
Тя уточни, че отклоненията, които варират по отношение на процентното съотношение в състава на даден продукт, трудно могат да бъдат квалифицирани и преценени дали са допустими или не. Поради тази причина практиките на двойния стандарт при храните „процъфтяват“ в различните точки на Европейския пазар, уточни омбудсманът.