Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е много доволна от проекта за споразумение за Brexit, договорен от правителството на Тереза Мей и Европейския съюз, но предупреди, че има риск той да не доведе до същинско споразумение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Много съм доволна, че след продължителни преговори, които не винаги бяха лесни, двете страни успяха да формулират предложение, заяви канцлерката на пресконференция в германския град Потсдам.

Наред с това тя подчерта, че текстът предстои да бъде гласуван от британските депутати и от 27-те останали страни от ЕС.

Най-лошото би било, ако това не доведе до никакво споразумение, предупреди Меркел в момент, когато британската министър-председателка има тежката задача да накара разединения парламент да одобри проекта.

Това е алтернатива, която все така трябва да имаме предвид, отбеляза Меркел и изрази надежда, че текстът е база за постигането на окончателно споразумение.

Договореното от Лондон и Брюксел проектоспоразумение е голяма крачка, но безпокойството за окончателното му приемане остава, заяви днес френският премиер Едуар Филип при посещение в Дюнкерк, посветено на последиците от Брекзита за френските пристанища.

Испанските власти са доволни от проекта за споразумение между Великобритания и ЕС за Brexit, заяви днес държавният секретар по европейските въпроси Луис Марко Агириано, цитиран от ТАСС. Дипломатът изрази надежда, че британският премиер Тереза Мей ще получи подкрепа в парламента. Мадрид е доволен също, че въпросът за Гибралтар фигурира в проекта, добави Агириано.