Министрите на отбраната от НАТО днес не са приели решение по искането на Турция за включване на алианса в усилията за справяне с миграционната криза. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА.

"Много се надявам утре да мога да съобщя нещо ново, засега се въздържам от съобщаване на подробностите на искането на Анкара", заяви той в отговор на въпросите по тази тема. Столтенберг отново посочи, че когато държава от алианса поиска подкрепа, необходимо е въпросът да бъде разгледан възможно най-задълбочено. Разговорите продължават, добави той.

Генералният секретар съобщи, че днес министрите са решили допълнително да бъде подсилено присъствието на алианса в източните държави от военнополитическия съюз. Той допълни, че тепърва ще бъдат уточнени числеността на военните и видът техниката, които ще бъдат включени в това подсилване.

"Ще предприемем всички необходими мерки, за да бъдем в състояние да реагираме като един на всякаква заплаха срещу когото и да било от алианса", заяви генералният секретар. Той уточни, че това подсилено присъствие ще се състои от многонационални сили и ще се изразява в ротационното им присъствие по източния фланг под формата на учения.

Столтенберг отбеляза, че САЩ вече са приели решение да увеличат присъствието на своите сили на изток чрез постоянни ротации на механизирана техника и въоръжение, допълнителни учения, подобрение на инфраструктурата за преместване на силите. През юли във Варшава ще приемем по-нататъшни решения, поясни генералният секретар.

"За 65 години основната отговорност на НАТО бе да пази своята територия и население от нападение. Изправени сме днес пред най-големите предизвикателства за сигурността за последното поколение. Отбраната и диалогът се допълват, НАТО остава решена да бъде прозрачна и да работи за ограничаването на заплахите", заяви Столтенберг.