Заседавали ли са в Троянския манастир митрополитите от комисията по украинския въпрос се питат миряни от цялата страна, които се вълнуват от темата. В началото на седмицата беше разпространена информацията, че комисията към Светия синод ще се събира в манастира "по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна", а медии цитираха "конфликт между Руската и Украинската църква", позовавайки се на информация от Отдел "Връзки с обществеността" към синода.

Оказва се обаче, че нито е било насрочвано заседание, нито има конфликт между църквите на Русия и Украйна. В Украйна освен каноничната Украинска Православна Църква - Московска Патриаршия (УПЦ -МП ) има две разколнически и самопровъзгласили се структури - "Украинска Православна Църква - Киевска Патриаршия" (УПЦ -КП ) и "Украинска Автокефална Православна Църква" (УАПЦ ). Точно тях е на път да признае Вселенският патриарх Вартоломей по инициатива на светската власт в лицето на президента на Украйна Порошенко . Русия отговори остро на решението.

В православието има спорове дали решението на Вартоломей е според правилата на съборния ред. Във вторник патриарх Неофит и част от митрополитите от Св . Синод бяха в Троянския манастир за панихидата на патриарх Максим. В този ден митрополитите не са обсъждали патриарх Вартоломей и позицията му за разколниците в Украйна. Очаква се това да се случи в началото на декември, за да се оформи позиция по казуса.