Министерството на вътрешните работи на Черна гора съобщи снощи, че бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в Черна гора на 11 ноември и същия ден е излязъл от страната, предаде агенция МИА.

В съобщението се допълва, че черногорската полиция "изцяло е спазила законовите процедури" в случая, предаде БТА.

По-рано и албанската полиция съобщи, че Груевски е заминал за Унгария през Албания с унгарски дипломатически автомобил. "На 11 ноември 2018 г. към 19.11 часа /Никола/ Груевски напусна територията на Албания през КПП Хани Хоти и влезе в Черна гора". Той пътувал в "автомобил на унгарското посолство в Тирана, с регистрационен номер CD 1013A", и с паспорт на свое име, съобщи албанската телевизия Топ ченъл.

Унгарските власти обявиха, че Груевски е поискал политическо убежище в унгарско представителство извън Македония, но отхвърлиха каквато и да е замесеност в бягството му.

В противоречие с официалните съобщения на черногорската и албанската полиция македонската телевизия ТВ24 твърди, че Груевски все още е на албанска територия и щял да избяга от Албания по море, най-вероятно в посока към Гърция. Последната му дестинация щяла да бъде Турция, където щял да пристигне също по море.

Македонските власти издирват Груевски с международна заповед. Кой ще поеме отговорността за бягството засега е неизвестно, тъй като институциите, въртейки се в кръг, си прехвърлят вината, съобщава сайтът Фактор.

Същевременно съпругата на Груевски Боркица продължава да ходи на работа в Агенцията за ценните книжа, където е координатор в Сектора за проучване и развитие на капиталовия пазар и международно сътрудничество, допълва Фактор. Боркица и двете дъщери на Груевски са в Република Македония.

Унгария ще изпрати в Република Македония контингент от 30 полицаи за защита на границата от нелегални мигранти, съобщи унгарското МВР, цитирано от македонския сайт Сакам да кажам. Новината бе съобщена вчера, един час след като кабинетът на премиера Виктор Орбан потвърди, че Груевски е в Будапеща и е поискал убежище в Унгария.

Контингентът ще патрулира по македонско-гръцката и македонско-българската граница и е екипиран с всъдеходни автомобили, уреди за нощно виждане, ръчни термокамери за откриване и нелегални мигранти. Подобен контингент от 15 полицаи ще бъде изпратен и в Сърбия.

Унгарски полицаи и досега бяха част от европейските полицейски сили, които защитават македонската граница от нелегални мигранти.