300 000 турски лири задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на български автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресслужбата на Агенция „Митници“.

На 07.11.2018 г. митническите служители селектират за проверка лек автомобил с българска регистрация, управляван от 21-годишен български гражданин, който пътувал сам и заявил, че не пренася вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране. При проверката митническите служители установяват, че в личния багаж на пътника, както и в джобовете на якето му, са укрити недекларирани 1500 банкноти в купюри по 200 турски лири. Недекларираната валута е иззета съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент /ЕО/ 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 г и подлежи на отнемане в полза на държавата.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс. Разследването се извършва от разследващмитнически инспектор от Митница Бургас под наблюдението на Районна прокуратура - Свиленград.

От началото на годината до момента на МП Капитан Андреево е задържана недекларирана валута с левовата равностойност близо половин милион лева.