В края на 40-те години доктор Юън Камерън е амбициозен психолог, директор на Световната психиатрична организация и президент на организациите в Канада и САЩ, който иска да излекува шизофренията. За целта той смята, че е нужно да бъдат изтрити определени спомени в съзнанието на засегнатия и то да бъде препрограмирано. Проучването му не бива завършено, но не защото е неуспешно, а защото идеята на д-р Камерън изключително много допада на ЦРУ.

През 50 и 60-те години, американското правителство се притеснявало, че СССР и Северна Корея имат технология за контрол на съзнанието, която прилагали върху заложниците, хванати по времето на Корейската война. В началото на 50-те ЦРУ се свързва с доктор Юън Камерън и му отправя интересно предложение – да стане част от секретния им проект МК-УЛТРА за промиване и контрол на човешкото съзнание. В замяна, психиатърът получил близо 70 хил. долара за периода от 1957 до 1964 г. 

Камерън се съгласил на драго сърце. Той приел пациентите си като обекти и докарал голяма част от тях до ръба на лудостта. Експериментите му включвали инжектиране на конски дози LSD, сексуално насилие, постоянно повтарящи се съобщения (около половин милион пъти), електрошок и привеждането в медикаментозна кома, която траела седмици наред.

Но кой би се съгласил на подобно мъчение в името на спечелването на Студената война? Никой. И точно за това Камерън намирал своите опитни зайчета в психиатричните клиники. Някои от тях търсели помощ заради обикновени ментални проблеми, като следродилна депресия и тревожност. И никой от тях не знаел, че когато излезе от там, вече няма да е същия.

Върнати обратно в нормалния свят, повечето от тях не можели да се справят – тяхното съзнание било напълно унищожено. Гняв ги завладявал без определена причина, а някои били с психиката на малко дете.

Експериментът, разбира се, не жъне голям успех. Или поне така казват разсекретените документи от ЦРУ.

Проектът МК-УЛТРА приключва през 1973 г.  Документите за ужасите стават достояние на широката публика две години по-късно. Някои от тях са унищожени от ЦРУ. Действие, което е разбираемо. Едва ли американското правителство иска да се знае за над 150-те човека, които са изгубили контрол над телесните си функции, получили амнезия, забравили как да говорят, имало сериозни убийства и дори самоубийства.

Жертвите така и не получили извинение. Някои от тях получили обезщетение, ала години по-късно. Така например дъщерята на Джейн Стийл, Алисън Стийл, получила тихо 100 хил. долара от правителството на Канада като компенсация, че Джейн, без да е изявила желание, е станала част от МК-УЛТРА.

Джейн влиза в клиника за маниакална депресия, но станала част от опитните зайчета на Камерън през 1957 г. Обезщетението дошло едва през 2017 г.

Много други семейства още през 80-те завели дела срещу САЩ и Канада за щетите, които са причинили върху психиката на техните близки. Някои от тях се водят и сега.

Според други, МК-УЛТРА продължава да функционира и днес, но полето му на действие е съвсем друго.  През 2007 година Бритни Спиърс получава неочаквана нервна криза, десетки холивудски звезди страдат от депресия, наркотична зависимост и биполярно разстройство. Повечето от тях са станали известни на ранна детска възраст.

Според конспираторите, МК-УЛТРА се прилага на децата в развлекателната индустрия, а това обяснява защо Демо Ловато едва не умря от свръхдоза, Джъстин Бийбър е в постоянна нервна криза, а самоубийствата сред звездите започнаха да се увеличават.

МК-УЛТРА приключва през 70-те, но войната, макар и невидима, се води на различни фронтове, което не изключва мозъците в обществото да се промиват по нови, по-съвременни начини.