Четири години отнема на университетът в Кеймбридж да докаже, че двете статуи на мускулести мъже, които яздят пантери са всъщност оригинали на Микеланджело. Какво им е помогнало ли? Фактът, че красавците имат 8, а не 6 плочки на корема, съобщават от "Ройтерс".

Когато през 2002 година, шедьоврите се появяват на търг, Sotheby's ги купува за около 2 милиона паунда. Съмненията че са на италианския гений витаят още тогава, тъй като бронзът е бил познат на Микеланджело, ала всичките му творби от ценния метал са били разтопени, а от тях са изработени оръжия и амуниции.

За това ги приписват на холандеца Вилем Даниелс ван Тетрод.

През 2014 година, въпросът дали скулптурите са на Микеланджело отново е на дневен ред, когато няколко изгубени скици на артиста се появяват в Musee Fabre във Франция. Сред тях има една конкретна творба, чиито детайли приличат на тези на двете скулптури.

Тогава музеят Fitzwilliam в Кеймбридж започва отново да изследва двамата мъже... и о, чудо! Те имат 8 коремни мускула, но анатомично идеални тестиси – точно в стила на Микеланджело.

Мъжете с пантерите са създадени между сътворението на Давид и рисуването на Сикстинската капела, точно в пика на кариерата на ренесансовия гений. А цената им след това разкритие навярно вече няма да е два милиона, а поне стократно по-висока.