Бангладешкият имигрант, който бе арестуван при несполучлив опит да извърши самоубийствен атентат в Ню Йорк, се е подиграл във Facebook на американския президент преди нападението, като е написал: "Тръмп, ти не успя да защитиш страната си", предаде Асошиейтед прес.

Това съобщи вчера прокурор Джун Ким, когато огласи обвиненията срещу 27-годишния Акайед Уллах, който взриви прикрепена към тялото самоделна бомба в подземен пешеходен тунел, свързващ "Таймс скуеър" - най-натоварената метростанция в града - и оживената автогара "Порт оторити". Устройството не се взриви напълно и Уллах бе единственият сериозно ранен при нападението в понеделник сутринта.

В болницата, където бе отведен с изгаряния по ръцете и тялото, той е казал на следователите: "Направих го за "Ислямска държава", се посочва в обвинителния акт.

При претърсване на апартамента му в Бруклин е намерен паспорт с неговото име, надраскан с думите "О, Америка, умри в яростта си".

Уллах е казал, че е избрал за нападението пиков час в делничен ден, за да може да убие възможно повече хора, съобщи Ким на пресконференция.

Бомбата е била сглобена миналата седмица от метална тръба, батерия, коледна лампичка и винтове за шрапнели.

Уллах бе обвинен в оказване на материална помощ на терористична организация, използване на оръжие за масово унищожение и три обвинения, свързани с експлозиви. Може да получи доживотен затвор.
 

/БТА/