НАТО е готова да подкрепи и да участва в операция за наблюдение в Егейско море по искане на Германия, Гърция и Турция, за да съдейства за справяне с миграционната криза, съобщи днес министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от Франс прес.

"НАТО и всички участници в срещата тази сутрин изразиха волята си алиансът да подкрепи тази операция и да участва в нея", заяви Картър след среща на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел, пише БТА.

Военното ръководство на НАТО е разпоредило да се изготви план за съдействие за пресичането на нелегалната миграция и трафика на хора, посочи на пресконференция Картър, цитиран от Асошиейтед прес.

"Целта трябва да е вероломният бизнес на трафикантите и нелегалната миграция да стане ако не невъзможен, то поне по-труден", заяви вчера германският отбранителен министър Урсула фон дер Лайен преди двудневните разговори с партньорите от НАТО в Брюксел, отбелязва ДПА.

Днес Фон дер Лайен потвърди, че НАТО се е съгласила да участва в мисията и заяви, че алиансът трябва да започне операцията възможно най-бързо, отбелязва Ройтерс.

В отговор на отправеното искане НАТО ще използва кораби, разположени в Егейско море между Турция и Гърция, за да наблюдава района и да предоставя информация на властите от двете страни, каза неназован германски правителствен източник, цитиран от ДПА.

Всеки спасен от НАТО мигрант ще бъде връщан в Турция, отбелязва ДПА.