Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина, съобщава „Франс Прес”.

Тримата членове на колективното президентство на Босна и Хецеговина ще встъпят в длъжност, като първи на ротационен принцип ще поеме президентския пост бившият президент на Република Сръбска националистът Милорад Додик.

Тримата президенти ще сменят местата си на всеки осем месеца в рамките на сложната мирна сделка, която сложи край на войната в Босна през 90-те години и раздели властта между трите основни групи: босненски мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.

През октомври избирателите избраха националистите да представят първите две общности, като знак за това как етническата принадлежност продължава да оформя политиката в страната повече от две десетилетия след войната.

Додик, про-руски политик, който е в обхвата на американските санкции, ще се закълне заедно с встъпващия босненски мюсюлмански президент Сефик Джаферович, който бе кандидат на националистическата консервативна „Партия на демократичното действие”.

Към тях ще се присъедини и хърватският президент, социалдемократът Желко Комшич, различен от двамата националисти, който призова за "Босна на гражданите", която да разчупи националистическите стереотипи.

Милорад Додик призовава за премахване на Върховния представител и чуждестранните съдии в Конституционния съд на страната, наложени от Дейтънското мирно споразумение.