Деветият шеф на ООН няма да е нито жена, нито представител на Източна Европа - две искания, формулирани от гражданското общество и от някои страни членки, пише швейцарският в. "Тан" по повод факта, че португалският кандидат за поста Антониу Гутериш се очертава да е официалният победител в оспорваната надпревара.

Гутериш ще бъде четвъртият европеец, който ще заеме поста. Страните членки на Съвета за сигурност на ООН дадоха предпочитания си за него още по време на предишните пет тайни гласувания. Сред останалите девет кандидати беше и Кристалина Георгиева, европейска комисарка за бюджета и бивша вицепрезидентка на Световната банка, припомня вестникът.

Той отбелязва, че за Москва Георгиева е била като въплъщение на ЕС, наложил тежки санкции на Русия заради Крим, и че руснаците са предпочитали другата българска кандидатура, тази на Ирина Бокова, но настоящата генерална директорка на ЮНЕСКО е била смятана от западните страни за прекалено близка до Русия.

Номинацията на Гутериш изглежда като приемлив компромис в един напрегнат международен контекст, пише вестникът. Сериозното влошаване на отношенията между Русия и САЩ, както и между Русия и Запада, усложни процеса по избиране на приемник на Бан Ки Мун. И ако Москва не наложи своето вето на португалеца, представител на една европейска демокрация, то е защото тя е получила гаранции, че ще получи различни значими постове в организацията, отбелязва изданието, като се позовава на дипломатически източници.

Пред предизвикателствата на войната в Сирия и Йемен, на най-голямата международна криза, която засяга Европа от Втората световна война, Гутериш ще оглави една организация, която има нуждата да си върне тежестта и доверието по-специално по въпросите, свързани с един от стълбовете, около които тя беше създадена, а именно мира и сигурността. В рамките на сирийския конфликт и на други хуманитарни кризисни ситуации ООН предостави съществена помощ на бедстващото население, но тя беше маргинализирана от великите сили, когато ставаше дума да се разглеждат въпроси, свързани с международната сигурност.

По време на процеса по избиране на приемник на Бан Ки Мун, който беше по-прозрачен от обичайното под натиска на гражданското общество и на неправителствената организация "Един за 7 милиарда" мнозина смятаха, че е необходимо да бъде избрана личност, която има силен морален авторитет, което беше завоалирана критика към Бан Ки Мун и неговата предпазливост. В тази насока Антониу Гутериш доказа в качеството си на върховен комисар за бежанците, че може да демонстрира авторитет, за да се изправи срещу миграционните кризи в Афганистан, Сирия и Ирак, допълва вестникът.

С Антониу Гутериш Съветът за сигурност избра ефикасен и пламенен защитник на бежанците, потенциално способен да говори радикално различни неща в областта на правата на човека в една епоха на големи предизвикателства. В крайна сметка следващият генерален секретар ще бъде съден по неговата способност да устоява на великите сили, които го избраха, казва Луи Шарбоно, представител на неправителствената организация Хюман райтс уоч, следящ дейността на ООН.

По повод очертаващият се избор на Гутериш за генерален секретар на ООН италианският в. "Фолио" пише, че постигнатият консенсус е плод на желанието на Русия да се стигне до решение именно по време на нейното ротационно председателство на Съвета за сигурност, за да се даде сигнал за единство в период на дълбоки разделения.

Изданието припомня, че първоначално предпочитанията на Москва бяха насочени към Мирослав Лайчак, министърът на външните работи на Словакия, чийто премиер Робърт Фицо осъди открито санкциите, наложени от Запада на Русия. Много от европейските страни възложиха голямо доверие на кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, но относно нея Москва изрази резерви, предвид ролята й в една от институциите, насърчили икономическите санкции срещу Кремъл, допълва изданието.

Относно победата на Гутериш на шестото гласуване и перспективата той да оглави ООН, в. "Дейли телеграф" припомня, че досега ООН не успя да събере енергичната подкрепа за каквито и да е значителни решения на проблема с миграционната криза. Гутериш вече каза, че иска да превърне превенциите на кризите в приоритет на 71-годишната организация, която беше възпрепятствана от едно десетилетие на летаргични реакции на кризите по времето на Бан Ки Мун, допълва вестникът.

Накрая Гутериш си осигури номинацията, като успя да спечели на своя страна руснаците, за които се смяташе, че блокират кандидатурата му, пише всекидневникът.

За Кристалина Георгиева вестникът припомня, че тя е била смятана от някои за силен кандидат, но се е включила прекалено късно в надпреварата, или както каза вече португалският президент Марселу Ребелу де Соуза, тя е била като спортист, който се присъединява към маратона в последните 100 метра. За Ирина Бокова изданието отбеляза, че руснаците са искали тя да заеме поста, но тъй като тя е била възприемана като близка до Москва, за САЩ и Великобритания е било трудно да приемат нейната кандидатура.

/БТА/