Схема за измама на възрастни хора в карловските села – бригада от майстори предлага почистване на улуци срещу дребни суми, а после иска няколко хиляди.

Вече седмица възрастното семейство Йовчеви живее в постоянен ужас, предава bTV.

Всичко започва на 1 ноември, когато на външната врата се появява млад мъж и казва, че улуците на къщата имат нужда от ремонт. Дядо Иван бързо се съгласява да плати за залепване и почистване на тръбите. „Това беше уговорката – за 2 литра ракия”, казва дядото.

За петнайсетина минути дворът на къщата е окупиран от мъже, които му предлагат нова оферта. В следващия половин час бригадата сваля всички улуци без съгласието на собственика и, започва да подменят тръбите въпреки протестите на дядо Иван.

„И аз също 10 пъти му казах, че не искам да правят нови, искам да ги залепят”, каза потърпевшият.

След още час единият от майсторите се представя за бивш затворник, а сумата, която вече искат от дядо Иван, е 1400 лева.

След още 15 минути сумата набъбва с още 2000 лева. Дядо Иван е надупчен с шило по ръката и е заплашен. „До стотинка ми взеха парите – общо 3000 лева”, допълва потърпевшият.

Бригадата измамила и Ани Иванова. „Дойде един господин една вечер, предложи ми почистване на улуци. Споразумяхме се за някаква разумна цена – 30 лева за почистване на улук и 70 лева за евентуални заварки на место. Впоследствие поискаха 2700 лв., платила съм 550”, заяви тя.

Дядо Иван твърди, че на 5 ноември е подал сигнал в полицията. Според местната власт от майсторите на улуци пропищели и в съседните села Климент, Московец, Богдан и Иганово.

„В нашето село 5 случая имаме на пострадали семейства. Те работят по една и съща схема. Отиват при хората, представят се, че ще им свършат нещо дребно за минимална сума от около 50 лева. Свалят почти всички улуци. И започват със заплахи да искат много големи суми”, посочи Славка Червенкова, кмет на с. Каравелово.

От пресцентъра на МВР в Пловдив твърдят, че досега сигнали за подобни измами не са получавали.