Даже и да не е настъпило астрономически, лятото вече дойде, а с него и вкусните слънчеви плодове и зеленчуци. И понеже точно сега е времето да хапваме колкото е възможно повече полезен и пресен зарзават, днес решихме да ви разкажем малко повече за царевицата - златната царица на лятната градина. Богата на куп витамини и минерали, тя често попада незаслужено в графа "калорични храни".
Диетолозите обаче са категорични - това е заблуда, от която е крайно време да се отървем. Изключително полезна за организма ни, царевицата съдържа и голямо количество фибри, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, действат детоксикиращо и пречистващо. Мнозина не са предполагали, но добрата стара царевица е истинска витаминозна бомба.
Пълна с витамини
Царевицата е първенец по съдържание на витамини от група В, по-специално на така ценните за тялото тиамин и ниацин. Те са особено важни в борбата с деменцията, затова лекарите препоръчват хората над 35 да хапват редовно царевица за по-добра памет.
Доказано е, че витамините от група В стимулират мозъчната дейност и подобряват работата на нервната система. В царевицата се съдържат още витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето и различни заболявания. В комбинация с ценните В витамини, те правят кожата ни по-здрава и сияйна. Освен витамини, вкусната царевица съдържа и голямо количество ценни за тялото ни минерали. Тя е богата на магнезий, манган, цинк, желязо, мед, селен, който пък е страшно важен за функционирането на щитовидната жлеза - "депото", което разпределя хормоните в човешкото тяло.
Благодарение на фибрите, витамините и минералите в съдържанието й, лекарите препоръчват царевицата като идеалната храна за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Освен това - диетолозите смятат, че царевицата дoпpинася зa зaпaзвaнe и пoдoбpявaнe зрението на хора в напреднала възраст.
Как да изберем царевицата
Първите млечни царевици вече са узрели на полето и точно сега е времето да си купите, за да заредите организма с куп полезни витамини и минерали. Как обаче да изберем царевица, която да е наистина полезна за организма? Само по външния вид ли?
На първо място - листата на кочана не бива да са пожълтели, а зърната трябва да са лъскави и плътни. За да бъде вкусна и полезна царевицата, обаче е много важно и как е отгледана.
И така - не му мислете, ами веднага си сварете от вкусната българска царевица, расла на полето и отгледана с много любов. Хапвайте от този зеленчук редовно не се притеснявайте за талията си, защото той не съдържа глутен, има много фибри и не повишава холестерола на организма. И не на последно място - тя е вкусна./ zdrave.to
Прочетете още
- 16:15 Жител за улица, характерна за палеолита: Иска ни се да отговаря на еволюционния напредък
- 17:00 "Одринското езеро" - новата пловдивска атракция в Кючука
- 20:00 След 1460 дни: ремонтираха тавана на подлеза на Централна гара в София СНИМКИ
- 15:00 Издирването продължава: Счупен е кракът на детето, блъснато от шофьор в София