Президентът на Италия Серджо Матарела напомни, че "агресивният национализъм" е в корените на Първата световна война и призова младите хора да помнят уроците от войната и да се стремят към мирно съвместно съществуване, предаде Асошиейтед прес.

Италианският държавен глава присъства вчера на няколко церемонии в Италия в седмицата на прояви и събития, отбелязващи 100-годишнината от края на войната. Едната от тях бе в Триест - адриатическото пристанище, близо до което са се водили някои от най-кървавите сражения между италиански войници и армията на Австро-Унгарската империя.

По думите на Матарела войната е показала "неспособността на европейската управляваща класа да защити националните аспирации и интереси по мирен начин" и да не се поддаде на "агресивния национализъм" и амбициите за власт.

Матарела каза, че "активната памет" за жертвите от войните може да гарантира свободата и мирното съвместно съществуване като необратим избор за европейците.

Президентите на Франция Еманюел Макрон и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пък присъстваха в Страсбург вчера на концерт в памет на 100-годишнината от края на Първата световна война, предадоха ДПА и Франс прес.

На концерта в страсбургската катедрала "Нотр-Дам", посветен също на връщането на Франция на областта Елзас-Лотарингия, бяха изпълнени творби от германския композитор Лудвиг ван Бетовен и френския Клод Дебюси.

След концерта Макрон започна възпоменателна обиколка в 11 източни и северни департаменти на Франция, където са били бойните полета през Първата световна война, включително Вердюн и Реймс, пише БТА.

На 10 ноември Макрон ще има среща с германския канцлер Ангела Меркел в Компиен, където е подписано примирието през 1918 г.

Кулминация на събитията в памет на годишнината ще бъде срещата на около 60 държавни и правителствени ръководители на 11 ноември в Париж.