Гаро Узунян, синът на почетният консул на Армения в Пловдив Ехиазар Узунян, замина за Нагорни Карабах, за да се включи в защитата на региона срещу Азербайджан. Вече втори месец напрежението там ескалира, стреля се, стотици са убити, а цели градове са евакуирани, информира "Марица". Вчера пловдивчанинът, познат в Пловдив и като човек, изкушен от клубния живот на града и любител на екзотичния танц кизомба, е имал среща с министъра на българската диаспора в Ереван, след което е заминал за региона на Нагорни Карабах.

Гаро е специалист по източни бойни изкуства, след което става любител и на латиноамериканските танци. С тях той дори се яви на сцената на тазгодишния конкурс „България търси талант”.

От 1994 г. Узунян посещава международни лагери и арменски конференции, помага на различни организации и инициативи. Последно Гаро организира благотворителния концерт „Стоп на войната в Нагорни Карабах“. Онзи ден той излетя за опасния регион, за да види с какво може да бъде полезен и да предаде лично събраните от концерта средства на хората, с които те да възстановят разрушените си домове.

Нагорни Карабах, населен предимно с арменци, в началото на ХХ век два пъти става арена на кръвопролитни арменско-азербайджански конфликти. Въпреки численото преимущество на азерската армия в бойна техника и жива сила, тя губи във войната.