Конвой от над 25 нови мотокара и електрокара ще отпътува в следващите дни за база на НАТО в страна от Европейския съюз. "С армиите на НАТО работим от 10 години и досега сме им продали над 400 машини, повечето от които са със специални характеристики по стандартите на купувача", каза Петър Петров, директор на "Балканкар Рекорд" АД. 

 
По-голямата част от сегашната пратка на българския каростроител са платформи и мотокари с дизелов двигател "Тойота" и "Дойц", а по-малката електрокари.
 
Сегашната партида натовски кари е била разработена, произведена, тествана по стандартите на клиента и експедирана точно за 75 дни. Клиентът поставя две основни изисквания: мотокарите и електрокарите да носят товари до 2 тона, при минимална скорост от 30 км/ч. 
 
През 2016 година за натовския клиент се изпращат общо над 45 кара, като най-сложните за производство са с четири задвижващи колела, а най-големият "работар" от пловдивските машини е мотокар с подемност 4,5 тона и изнесен център на тежестта.
 
Начинът да станеш постоянен доставчик за армиите на НАТО е еднакъв за всички - печелиш търг и изпълняваш поръчката с точност до последната гайка, обяснява директорът на фирмата. 
 
Пловдивската компания участва и печели най-вече търговете за нестандартни кари, за които се изисква добра и бърза инженерна разработка на машините. 
 
"От гледна точка на бизнеса клиентите ни от НАТО са стриктни платци и с тях никога не сме имали проблеми с паричните преводи", сподели инж. Петров. 

В гаранционната карта на сегашната пратка кари за НАТО е отбелязано, че фирмата поема двугодишна гаранция за изделията си. 
 
"Понякога клиентът изисква и 3 години гаранция, което се отразява върху цената", казва инж. Петров. 
 
Ако в гаранционния срок машината се повреди, представител на рпоизводителя в съответната страна-член на НАТО отстранява повредата най-често за 24 часа.