За 12 години в затвора отива пастирът от смолянското село Турян Петър Русев на 64 години за зверското убийство на 51-годишната си приятелка Милена Стефанова. Присъдата е окончателна. Това реши Върховният касационен съд.

Висшите магистрати потвърдиха изцяло присъдата на колегите си от Апелативния съд в Пловдив.

Престъплението станало на 13 март 2017г., а основният мотив бил ревност.

„Изневери ми, заклах я”, си признал след престъплението пастирът.

Той бил обзет от луда ревност, защото няколко дни преди зверството видял Милена с друг мъж. Във фаталния ден си купил от местния магазин бира и ракия. Смесил ги и ги изпил. Взел нож и отишъл в къщата на Милена. Започнал да я дупчи с ножа. Жертвата се съпротивлявала. Взела дърво и ударила нападателя си в главата. След това, въпреки че била ранена, успяла да заключи Петър в стаята, самата тя да отиде до съседната къща и да се скрие в избата й. Убиецът успял да излезе от заключената стая и я намерил по кървавите следи. Наръгал я отново, след което взел туба с нафта и подпалил къщата. Милена едва успяла да излезе от избата, но починала от кръвозагуба в двора на комшийската къща, в която се била скрила.

В това време пожарът се разгорял и местните хора се обадили на 112.

Трупът на Милена бил открит от един от огнеборците. Петър бил задържан, защото по дрехите му имало кървави следи.

Той веднага си признал какво е сторил, както и че над половин час е преследвал жертвата си, за да я заколи.

Пред съдебните състави Петър Русев също е признал фактите в обвинителния акт и така 18-годишната му присъда е била намалена с една трета.

Кръвнината, която пастирът трябва да изплати на майката на Милена, е 100 000 лева. Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана.