НАТО представи днес данни за разходите за отбрана на държавите от пакта, според които през миналата година по неокончателни изчисления нашата страна е отделила средства, равни на 1.3 на сто от БВП в това направление (1.187 млрд. лева).

От общите отбранителни разходи нашата страна е похарчила 12.55 на сто за военно оборудване, като целта е да бъдат достигнати 20 процента, предаде БТА.

В годишния доклад за дейността на алианса се допълва, че България участва в мисиите на пакта с 86 бойци в Афганистан и с 10 - в Косово. 

Делът на САЩ във военния бюджет на НАТО за 2016 г. възлиза на близо 46 на сто, а общата сума на разходите за отбрана на 28-те страни членки през годината е бил 892 милиарда долара по фиксирани цени от 2010 г. Това се казва в публикувания днес доклад на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде ТАСС. 
 
В документа пише, че делът на САЩ в отбранителните разходи е 45,9 на сто, а на европейските държави и Канада - оставащите 54,1 процента. За пръв път военните разходи на европейските страни членки бележи годишен ръст от 3,8 на сто. 
 
ТАСС коментира, че тези числа нагледно потвърждават тезата на Вашингтон, че американските разходи за колективната отбрана са непропорционално големи. 
 
В доклада се посочва, че европейските страни и Канада са се ангажирали в срок до 2024 г. да повишат нивото на отбранителните си разходи до 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт. За 2016 г. военните разходи на 27-те страни членки (без САЩ) е 1,47 от техния БВП.