За 17-ти път пазарджишкото село Паталеница се превръща в сцена за произведенията на Шекспир. Днес и утре професионални актьори, заедно с деца и младежи от Шекспировата театрална школа „Петровден” представят „Дванайсета нощ”. Постановката е посветена на 400-годишнината от рождението на великия класик.

Магията на театъра отново ще бъде показана под открито небе. Сцената и декорите, както и местата за зрители, са под открито небе, в двора на училище „Константин Величков”. Очаква се за пореден път неповторимият арт-проект да привлече за пореден път стотици почитатели на театралното изкуство. Входът е свободен.

Младите таланти отново работят в ползотворно сътрудничество с актьорския факултет към Университета Съри в Англия, с които ще представят пиесата на Уилям Шекспир „Дванайсета нощ“. Режисьор на постановката е самия директор на актьорското училище – режисьорът и преподавател Тери Фендър.

Студентите от Guildford School of Acting ще изпълняват музиката, която са композирали за представлението на живо. Един от използваните инструменти е средновековна лютня.

Работата с вокалната техника е поверена и този път на Стере Майер – дългогодишна участничка и асистентка на режисьора Рекс Дойл. До преди 2 години той бе сред двигателите на вдъхновяващото културно събитие, но за съжаление вече не е между живите.

По сценичното движение и пластика ще работи Лора Уестън. Преподавателите от Англия включват в шекспировия спектакъл трима свои студенти. За проекта е поканен и техен бивш възпитаник, сега професионален актьор.

В постановката участват актьорите Благой Бойчев (Театър Реплика), Мариана Бонева (Драматичен театър – Русе), Севар Иванов (Младежки театър – София), Александър Узунов (Драматичен театър – Русе), Стефан Димитров (Държавен куклен театър – София), Николай Желев (възпитаник на театралната школа към Младежки дом, студент в НАТФИЗ – клас на проф. Пламен Марков, Петър Митев, Ивелина Колева, Таня Йоргова (Драматичен театър – Сливен), членовете на Школата: Станимир Стоилов, Мартина Вълчинова, Гергана Петрова и Стоян Додников.

Премиерата на "Дванайсета нощ" започва от 21 часа. Осигурен е безплатен транспорт от Пазарджик. Автобусът тръгва от паркинга на старата автогара  в 20 часа.