Президентът на САЩ Доналд Тръмп демонстрира подкрепа за икономическите протести в Иран, предаде Асошиейтед прес.

"Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна", написа в Twitter Тръмп, който е във ваканция в резиденцията си във Флорида.

"Потисническите режими не могат да траят вечно и ще дойде денят, когато иранският народ ще бъде изправен пред избор. Светът гледа!", заяви Тръмп. Според него иранските лидери, освен от американската военна мощ, се боят най-много от собствения си народ.

Подкрепата на Тръмп предизвика гневна реакция от Техеран. Държавната телевизия вчера цитира говорителя на външното министерство Бахрам Гасеми, който заяви ,че "иранският народ няма доверие на измамните и опортюнистични изявления на американски представители и на г-н Тръмп".

Вълна от улични протести обхвана големите градове в Иран. Протестите започнаха в сряда в Машхад. По данни на властите около 50 души са задържани досега, а според видео, качено в социалните мрежи, двама демонстранти, млади мъже, са били застреляни от полицията в град Доруд. Други протестиращи в клипа скандират "Ще убия онзи, който уби моя брат!" В други записи от Доруд демонстранти скандират "Смърт на диктатора!" по адрес на върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде Ройтерс.

На третия ден протестите стигнаха до столицата, където вчера студенти се включиха в антиправителствена демонстрация пред Техеранския университет. Агенция Фарс съобщи, че около 70 студенти се събрали пред университета и са хвърляли камъни по полицаите, скандирайки "Смърт на диктатора". Социалните медии показаха полицията за борба с бедзредици разпръсват с палки демонстранти в съседните улици и арестуват някои от тях. Студентската агенция ИСНА заяви, че полицията е затворила две метростанции, за да попречи на пристигането на още демонстранти. В Техеран и Керадж, западно от столицата, протестиращи разбиха витрини на магазини и подпалиха огньове на улиците. Агенция Тасним разпространи кадри, показващи горящи кофи за боклук и разбити автобусни спирки по улиците около университета след протеста.

Бригаден генерал Есмаил Коусари, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на революцията, отговарящ за сигурността в Техеран, заяви пред ИСНА, че ситуацията в столицата е под контрпол и предупреди протестиращите, че ще ако упорстват, "железният юмрук на държавата" ще ги смаже. "Ако хората са излезли на улицата, за да протестират срещу високите цени, те не трябваше да скандират тези лозунги и да палят обществено имущество и коли", каза той.

Вчерашните протести всъщност съвпаднаха с акциите, организирани от властите в цялата Ислямска република, за да отбележат потушаването на безредиците от 2009 г., последвали спорното преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Проправителствени демонстрации вчера е имало в 1200 населени места, съобщи държавната телевизия, като най-масови са били в Техеран и Машхад, втория по големина ирански град.

Около 4000 души участваха в проправителствения митинг в Техеран, предаде Асошиейтед прес. Един от тях, 27-годишният Али Ахмади, обвини САЩ за всички икономически проблеми на Иран. "Те винаги казват, че подкрепят иранския народ, но кой плаща цената?", казва той пред кореспондент на АП.

/БТА/