Президентът на Русия Владимир Путин е учуден от беззъбата позиция на българското ръководство по проекта за газопровод "Южен поток", която противоречи на интересите на страната. Това заяви руският лидер на годишната си пресконференция.

"Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която неясно по какви съображения е пренебрегнала националните интереси", каза Путин.

"3 милиарда трябваше да вложим в самия проект, в строителството, в работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това още всяка година по 400 милиона евро щяха да получават просто за транзита", добави Путин.

Бяхме замислили „Южен поток“ в помощ на България, но те не пожелаха, каза още Путин, цитиран от руските агенции.

На пресконференция в Анкара на 1 декември 2014 г. Владимир Путин обяви спирането на проекта "Южен поток".

Като причина той посочи липсата на разрешение от страна на България. Тогава вестник "Хюриет" цитира руския президент, според когото трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта "Южен поток".

"Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им те ни предизвикват и ни се противопоставят. Те отложиха проекта", казал Путин.

Според проекта за газопровод „Южен поток“ от Русия през Черно море и България до  европейските пазари трябваше да достигат 63 милиарда кубични метра природен газ годишно.