Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб поиска смъртна присъда за петима обвиняеми по случая с журналиста Джамал Кашоги, убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул, но напълно оневини влиятелния престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, предадоха Франс прес и ДПА.

Престолонаследникът изобщо не е знаел за този случай, заяви на пресконференция днес в Рияд заместник-главният прокурор и говорител на прокуратурата Шаалан аш Шаалан.

Заместник-ръководителят на саудитските служби генерал Ахмед ал Асири е разпоредил Кашоги да бъде доведен доброволно или насила, но шефът на екипа "посредници", изпратен на място, наредил той да бъде убит, след като не успели да го убедят да се върне в Саудитска Арабия, добави Шаалан.

Заместник-прокурорът призна, че на 2 октомври Кашоги - критик на управляващия режим и автор във "Вашингтон пост", е бил дрогиран и разчленен в самата дипломатическа мисия.

Според говорителя на прокуратурата престъплението е включвало бой и инжектиране на свръхдоза, довело до смъртта на Кашоги.

Шаалан каза, че след това останките на 59-годишния журналист са били предадени на местен сътрудник извън от консулството.

От общо 21 заподозрени по случая главният прокурор е повдигнал до момента обвинения на 11 души, които ще бъдат изправени пред правосъдието. Той е поискал смъртно наказание за петима от тях, уточни говорителят.

Шаалан каза, че Рияд е поискал от Анкара да подпишат специално споразумение за сътрудничество по делото.

Очакваме отговора на Турция на молбата ни да получим доказателства и аудиозаписи, свързани със случая, допълни той.

/БТА/