Американският актьор Робърт де Ниро заля с критики републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, пише в. "Фигаро".

"Доналд Тръмп е жалък, той е куче, свиня, мошеник, скапан актьор, противен тип, който не знае за какво говори, който не проучва темите, по които говори, на когото не му пука за нищо, който не плаща данъците си", това каза актьорът по адрес на Тръмп в програма на телевизия Фокс нюз.

"Това е един идиот. Но всъщност Колин Пауъл го каза най-добре: Тръмп е национално бедствие. Той е срам за нашата страна", допълни Де Ниро, цитиран от БТА.

"Страшно съм ядосан на нашата страна, че тя е стигнала дотук да постави този идиот и този кретен там, където е днес. Той казва, че би искал да забие един на хората? Е добре, аз пък искам да му забия един в муцуната. Такъв тип смешници ли искаме за президент. Не мисля, че е така. Притеснява ме посоката, по която е потеглила тази страна и съм много обезпокоен, че с някои като Тръмп ще вървим в лоша посока. Ако се интересувате от вашето бъдеще, гласувайте", допълни актьорът.

Това пламенно антиТръмп изказване е направено в момент, в който милиардерът е подложен на критики заради скандални и вулгарни изказвания за жените.

Вчера американската телевизия Си Ен Ен публикува фрагменти от различни интервюта на Тръмп, в които той показва неуважение към жените, предаде ТАСС.

В единия фрагмент Тръмп говори за телосложението на дъщеря си Иванка, а в други за личния си живот със съпругата си Мелания. В трети говори за готовността си да започва романтични отношения с доста по-млади момичета.

В четвърти фрагмент той говори за изневярата като обичайно явление и детайлно описва външността на други жени. В редица случаи не е ясно дали Тръмп говори сериозно или се шегува.

Скандалът бе коментиран и от бивишия американски държавен секретар Кондолиза Райс. "Достатъчно! Доналд Тръмп не бива да става президент. Той трябва да се оттегли!", написа тя във Facebook.

"Като републиканка, се надявам да подкрепя някой, който има достойнството и позицията да претендира за най-висшия пост в най-великата демокрация на земята", допълни Райс.

Подобен призив отправи и бившият губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, предадоха ТАСС и ДПА. Той каза, че оттегля подкрепата си за Тръмп.

"Искам да припомня на моите колеги от Републиканската партия, че не само е приемливо да изберат страната пред партията, но това е и тяхно задължение", каза Шварценегер и призова републиканците да оттеглят подкрепата си от републиканския кандидат за президент.