Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че Румъния не е подготвена за поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз, тъй като правителството се намира в разгара на скандал, доказателство за който е оставката на министъра по европейските въпроси Виктор Негреску, съобщава в. "Адевърул".

"Трябва да спомена едно голямо безпокойство, което имам. Става дума за 2019 година. Знаете добре, че Румъния ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Моето впечатление е, че не сме подготвени за това. Междувременно нещата се объркаха. В правителството вече не се разбират. Лицата, които са отговорни, си тръгват или са уволнени", заяви държавният глава на среща с кметове, предаде БТА.

Той определи управлението на правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите като "катастрофа".

Делегираният министър по европейските въпроси Виктор Негреску подаде оставка този уикенд само два месеца преди Румъния да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2019 г. Той координираше подготовката за председателството.

Според различни източници, които говориха пред медиите при условие за анонимност, Негреску е подал оставка след напрегнато заседание на кабинета в петък, на което министрите са обсъждали готовността на Румъния да поеме председателството.

33-годишният Негреску от управляващата Социалдемократическа партия бе назначен за делегиран министър по европейските въпроси през юни 2017 г.