От месеци Съединените щати твърдят, че няма военно решение на кризата в Сирия, от която може да се намери изход само с политическо споразумение между президента Башар ал Асад и разпокъсаната опозиция, която опитва да го свали от власт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но след дни на интензивни бомбардировки, които може да върнат Алепо в ръцете на правителствените сили, руснаците може би доказват, че Вашингтон греши. Възможно е да има военно решение, само че то няма да бъде нашето решение, а това на руския президент Владимир Путин, заяви високопоставен американски представител, цитиран от вестника.

Пред този вариант е изправен държавният секретар на САЩ Джон Кери в момент, когато в Мюнхен започват ключови преговори за прекратяване на огъня и създаване на хуманитарен коридор, който да облекчи положението на умиращите от глад сирийци, обсадени в над 10 града, предимно от силите на Асад.

Руските военни действия промениха хода на един конфликт, който бе в застой от години. Изведнъж Асад и съюзниците му поеха инициативата, а подкрепяните от САЩ бунтовници бяха обърнати в бягство. Ако в Мюнхен бъде договорено прекратяване на огъня, то вероятно ще настъпи в момент, когато Асад държи повече територия и има по-голямо влияние от когато и да било след началото на бунта през 2011 г., пише "Ню Йорк таймс".

Без политическо уреждане или засилване на военните действия, САЩ не само че остават с минимално влияние върху хода на събитията в Сирия, но и без жизнеспособна стратегия как да бъдат обединени всички враждуващи страни срещу "Ислямска държава", предупреждава американският ежедневник.

(БТА)