55 са допуснатите кандидати, които щурмуват вакантните постове за школски директор в 29 училища в Пловдивска област. Само един от заявилите участие не е допуснат поради липса на документ от задължителния набор. Така от битката отпада Михаил Казанджиев, който бе експерт по география и зам.-кмет на район "Южен”, а сега преподава философия в Математическата гимназия.

Допуснатите ще премерят знания в писмен тест на 21 ноември в Националната търговска гимназия. Предварително на сайта на РУО бе обявен списък с близо 40 документа, които касаят образованието и трябва да се познават перфектно от кандидатите. Те ще отговорят на 50 въпроса за определяне нивото на общата им компетентност.

В третия кръг пред 5-членна комисия кандидатите ще трябват да покажат също професионална подготовка, организационни, комуникативни и административни качества. За първи път тази година в журито ще присъстват и представители на Обществените съвети на училищата, за които се борят кандидатите. 

Най-голяма конкуренция се очаква за овакантеното място на Ивайло Старибратов, който напусна директорския пост в Математическата в началото на тази учебна година, както и за мястото на Вихра Ерамян начело на ЕГ „Иван Вазов”, за което и самата тя кандидатства. 

Бившият преподавател по информатика в МГ и настоящ експерт по професионално образование в РУО - Веселина Карапеева, е сред вероятните фаворити за шефския пост в Математическата. Съперници са две от настоящите зам.-директорки - Ирена Душкова и Гергана Петрова. В конкурса се включва и главният учител по химия от МГ Мария Баракова - първият преподавател по химия и опазване на околната среда от Пловдив, участвал в квалификационен курс в ЦЕРН. Временно изпълняващият длъжността Алина Сомова не е подала документи. 

Оспорвана ще е битката и за ОУ “Душо Хаджидеков”, чийто бивш директор Георги Стефанов бе задържан още година след пенсионна възраст начело на училището, докато се уталожат страстите след сливането с ОУ „Георги Бенковски” и се изравнят условията и качеството на преподаването в двата корпуса. 

Впечатление в списъка на допуснатите прави бившата шефка на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Таню войвода” в Асеновград - Весела Симеонова. Името бе замесено в скандал с обвинения, че е заключвала деца в продължение на дни. След дълъг съдебен процес тя бе призната за виновна и оправдана на следваща инстанция, като Върховният съд я възстанови на поста. След закриването на Дома бе директор на Център за специална образователна подкрепа, който също бе преобразуван. В момента ръководи школото в с. Боянци. 

Друго име, около което в годините имаше скандали, е на Мария Чулова - преподавателката по английски, която бе бита от ученици в ПГХТТ, а видеото бе разпространено в социалните мрежи. После името бе използвано в опит за интернет измами чрез разпратени фалшиви имейли. Чулова бе замесена и в сътресенията в Общинския детски комплекс по времето на Атанас Куртенков, откъдето бе уволнена, а после - възстановена от съда. В момента преподава английски там.