Прекъсването на мирните преговори за Сирия в Женева, което бе обявено от пратеника на ООН Стафан де Мистура, бе коментирано разнопосочно в световните столици.

Според Държавния департамент на САЩ паузата отчасти се дължи на руските въздушни удари, които са прекъснали хуманитарните помощи за сирийците, информира Ройтерс. На пресконференция говорителят Джон Кърби отбеляза също така руски удари в района на Алепо, насочени основно към опозиционните сили, и призова Москва да се цели по позиции на "Ислямска държава".

Франция осъди настъплението на сирийските правителствени войски край Алепо. "Осъждаме бруталната офанзива на сирийския режим с подкрепата на Русия за обграждане и задушаване на Алепо", заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Фабиюс подкрепи спирането на преговорите, за които определено "нито режимът на Башар Асад, нито съюзниците му искат да допринесат (...) торпилирайки по този начин усилията за постигане на мир".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА, също обвини правителството на Асад и "нежеланието му да разреши хуманитарен достъп до обсадените градове и села".

Координаторът на опозицията Рияд Хиджаб заяви, че нейните представители ще напуснат днес Женева и няма да се и върнат, "докато не бъдат разрешени хуманитарните въпроси" и подчерта, че примирие не може да бъде постигнато, докато Асад все още е на власт. Той все пак увери, че опозиционните сили ще участват при възобновяването на разговорите.

Ръководителят на сирийската правителствена делегация Башар ал Джафари пък посочи, че решението на Де Мистура е "дипломатическо, с цел да прикрие решението на опозицията, която иска да се оттегли от преговорите". Той обвини пратеника на ООН, че не разкрива цялата истина за позицията си.

"Неслучайно опозицията обяви оттеглянето си от преговорите след успешното настъпление на сирийската армия край Алепо и освобождението на редица територии", заяви Джафари, цитиран от ТАСС.
 

/БТА/