Съединените щати въведоха санкции срещу 17 саудитски граждани, за които се твърди, че са замесени в убийството на журналиста Джамал Хашоги, включващи висшестоящи служители близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, съобщава БГНЕС.

Санкциите са обявени след като прокурорът на Рияд обяви, че пет служители са изправени пред възможна смъртна присъда по делото, но оневини принца.

"Саудитските официални лица, които санкционираме, са били замесени в отвратителното убийство на Джамал Хашоги. Те са планирали и брутално убили журналист, живял и работил в Съединените щати и трябва да има последствия за техните действия", каза министърът на финансите Стивън Мнучин.

Сред 17-те служители са Сауд ал Кахтани и Махер Мутреб, ключови помощници на могъщия принц и Мохамед Алотаиби, генерален консул в Истанбул, когато Хашоги е бил убит, предава Нова.

Американското министерство на финансите заяви, че Кахтани, дългогодишната дясна ръка на принц Мохамед, "е част от планирането и изпълнението на операцията по убийството на журналиста.