Американските власти ще забранят временно от днес по-големите електронни устройства в пътническите салони на самолетите, пътуващи за Съединените щати от десетина страни от Близкия изток и Северна Африка. Причината е неуточнена терористична заплаха, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на източници от правителството на президента Доналд Тръмп.

Новите правила се очаква да бъдат обявени официално от министерството на вътрешната сигурност по-късно днес. Те били обмисляни, откакто правителството на САЩ научило за неуточнената заплаха преди няколко седмици.

Като се позова на анонимен правителствен представител, Си Ен Ен съобщи, че мярката е предприета заради Ал Кайда на Арабския полуостров. Част от информацията за заплахата била получена при неотдавнашна операция на американските специални сили в Йемен, предаде Ройтерс.

Тази информация засега не е да бъде потвърдена. Ройтерс обаче припомня, че е съобщавала за няколко предотвратени опита на Ал Кайда на Арабския полуостров да взриви летящи за западни държави пътнически самолети.

Съединените щати смятат йеменския клон на терористичната мрежа за най-опасния.

Новите правила ще важат за дузина чуждестранни авиокомпании, чиито самолети излитат от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка, посочва Асошиейтед прес. Сред тях са летищата в Кайро, Аман, Кувейт, Казабланка, Доха, Рияд, Джеда, Истанбул, Абу Даби и Дубай, каза американски представител.

Ройтерс отбелязва, че сред засегнатите въздушни превозвачи ще са работещи в Йордания и Саудитска Арабия. Други държави не бяха споменати.

Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила.

Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, например лаптопи, таблети и видеокамери, пише БТА.