КАТ ще има правомощието да сваля регистрационните номера на автомобили, чиито собственици са карали с над 0,5 промила алкохол, ако са били дрогирани или ако откажат да бъдат проверени от полицейски служители. Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година. Това реши Транспортната комисия в парламента, която прие пакет от промени в Закона за движение по пътищата.
"Човек може да е собственик на автомобил, но да няма книжка. Ако шофьор, който не е собственик, кара колата, тя ще бъде спирана от движение за до един месец. Ще става с отнемане на част втора от свидетелството за регистрация", каза пред “24 часа” комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция.

Мотористи заплашват КАТ със съд

Без право да шофира от половин до една година ще остават и водачите на регистрирани коли без табели или ако регистрацията не е по надлежния ред. Глобата в този случай започва от 200 и стига до 500 лв. При повторно нарушение книжката ще се отнема от една до две години, а санкциите ще са между 600 и 1500 лв.Депутатите приеха и друга важна промяна, свързана със зимни гуми. Първоначално бе предложено те да станат задължителни от ноември до 1 април. Окончателно обаче бе гласувано, когато има сняг или лед на пътя и климатичните условия го изискват, колите да се движат със зимни гуми или с вериги. Ако водачите нарушат това задължение, санкцията е като тази при износени или разкъсани гуми - 50 лв. Председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев обясни, че е променена и процедурата, след като шофьорът е хванат без книжка. Досега такива шофьори бяха глобявани и пускани да си тръгват, но вече при установено нарушение ще трябва да дойде шофьор с книжка, за да откара колата. Всяка седмица са хващани между 500 и 600 водачи, които са неправоспособни.