Семейството на Лучано Павароти протестира срещу използването на ария на Пучини, изпълнена от тенора, в кампанията на Доналд Тръмп, защото убежденията им са "несъвместими".

Близките на маестрото не са единствените, които възнегодуваха срещу използването на музикална творба без разрешение в рамките на кандидат-президентската кампания на американския милиардер. Същото сториха групите Queen, Rolling Stones, както и изпълнителите Нийл Йънг и Адел.

"Бихме искали да припомним, че човешките ценности като братство и солидарност, изповядвани цял живот от Лучано Павароти, са абсолютно несъвместими с представата за света, която има кандидат-президентът Тръмп", се казва в съобщение за пресата, подписано от семейството на световноизвестния тенор.

"Nessun Dorma", ария от операта "Турандот" на Джакомо Пучини, кулминираща с "Vincero" /Ще победя/, се превърна в планетарен хит на Павароти. Неговото изпълнение често беше използвано от Тръмп по време на президентската надпревара в САЩ.

Син на хлебар и на работничка от цигарена фабрика, Лучано Павароти се сдоби с огромна популярност, приближавайки оперното изкуство до масовия слушател. Маестрото почина през 2007 г. на 71-годишна възраст от рак на панкреаса, припомнят агенциите.
 

/БТА/