Афганистан се гордееше, че произвежда най-добрите шамфъстъци в света. Те обаче облагодетелстват талибаните и местните властелини, които организират кражбата им и лишават правителството от ценни приходи в хазната, пише Ан Шаон за Франс прес.

Сезонът за събиране на шамфъстъците трябва да започне едва в края на юли, но от началото на месеца грабителите вече вилнеят на банди във фъстъчените гори в северната и източната част на страната и ги опустошават. Според министерството на земеделието незаконно вече са събрани до 40% от реколтата на фъстъци много преди те да са узрели.

Офанзивата започнала на 7 юли, втория ден от Рамазан байряма, през който се отбелязва края на празника, разказва пред АФП ръководителят на отдела по земеделие в провинция Саманган, в северната част на страната, Рафиюла Росанзада: "100 до 150 жители са втурнаха към фъстъчените гори в окръзите Хазрт Султан и Кох Гожирд".

"Хората бяха арестувани, но по-важното бе, че събраните от тях шамфъстъци не бяха узрели, а реколтата и без това тази година е по-малка", оплаква се високопоставеният служител.

Същата картина се повторила във всички зони покрай "пояса на фъстъците", който тръгва от Бадакшан, в североизточната част на Афганистан, до Кондуз, в северната, за да стигне до района на Херат, в западната част на границата с Иран.

"Имаме 27 000 до 30 000 хектара фъстъчени дървета в провинция Бадгис (в северната част), но правителствените сили не контролират тези райони, там властват талибаните", с укор казва Хафизула Бениш, директор на отдела по земеделие.

"Талибаните и други могъщи групировки събират фъстъците, преди те да са узрели и, вярвайте ми, те няма да се продадат добре, а биха могли да донесат 35 милиона афгана (525 000 долара).

"Талибаните и други въоръжени в провинцията правят всичко възможно, за да атакуват тези гори", изпращайки грабителите или пък вземайки събраното от тях, със съжаление разказва и шефът на бюрото на губернатора в Бадгис, Шарафудин Майеди. "И всичко това продължава от години", допълва той.

При все това, за да спре това болезнено разхищение, "правителството забрани от три или четири години достъпа до горите с фъстъци в 11 провинции с приближаване на началото за събиране на реколтата", пояснява в министерството на земеделието Мохамад Аман Аманияр, директор, отговарящ за горите.

Нарушаването на тази забрана е "престъпление", предупреждава той, но изглежда това не възпира мнозинството нарушители.

Сред грабителите има и бедни хора като Шафи, селянин на 32 години от провинцията Саманган, който отказва да назове точното си име, но обяснява пред АФП, че "когато никой не ги спира, хората могат да си спечелят от 1000 до 2000 афгана дневно (15 до 30 долара), а това си е изкушение.

От шамфъстъци до дърва за огрев

Аманияр уточни също, че в провинция Бадгис откраднатите все още неузрели шамфъстъци се продават само за 400 афгана (малко под 6 долара) за "сеер" - единица мярка в Централна Азия, равняваща се на около 7 килограма. "Когато плодът е узрял добре, цената му е 1500 до 2000 афгана", допълва директорът, а това е четири до пет пъти по-скъпо.

"Все още е прекалено рано да се събира реколтата . . ., но бунтовниците вече са разграбили 7000 хектара с насаждения и са продали на пазарите шамфъстъци за по-малко от 500 афгана за сеер", твърди той.

Според Аманияр "фъстъците са по-привлекателни от който и да е друг плод", най-вече защото става дума за природни гори, собственост на държавата, а не изкуствено засадени като обикновените фъстъци, които са по-добре защитени от собствениците им.

Преди 35 години, преди началото на конфликтите, които опустошиха Афганистан, в страната имаше близо 450 000 хектара фъстъчени дръвчета, посочва той. Войната и мизерията доведе до изчезването на "40 до 50% от дърветата, използвани за огрев или станали жертва на климатичните промени и сушата . . ."

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Американската агенция за сътрудничество (USAID), които подкрепят възстановяването на горите, плътността на горите в Афганистан значително е намаляла - от 40 до 100 дървета на хектар средно преди войната на 20 до 40 дървета на хектар днес.

От дванадесетина години усилията, полагани за възстановяване на зеленината в страната, доведоха до засаждането на 9700 хектара с дръвчета, даващи шамфъстъци, подчерта Аманияр.

Износът на шамфъстъци, ценени заради природните им и биологични качества, се е движел между 500 и 1500 тона обелени ядки през последните 12 години. През 2014 година те са донесли 4,2 милиона долара на страната.

Това не може да се сравнява с производството на опиум, което, според ООН, се оценява на близо 160 милиона долара годишно само в Афганистан, но пък стига на бунтовниците "да свързват двата края".
 

/БТА/