"Преди две седмици пуснахме обществена поръчка за хардуер, който ще оперира системата на тол таксите. Кой и колко ще плаща ще се решава може би след година от правителството". Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.По думите му, превозвачите могат да бъдат спокойни, тъй като все още нищо не е решено.

"Направихме няколко срещи с браншовите организации на товарните и автобусните превозвачи и чухме техните искания. В транспортната комисия следобед отново ще има такава среща, така че тази тема тепърва ще се разисква. В никакъв случай не искаме да съсипем бизнеса на тези хора", подчерта инж. Лазаров.

"В момента реално голямата тежест се поема от нашите превозвачи, тъй като в чужбина те заплащат много по-високи такси, отколкото чуждите превозвачи у нас. Целта ни е да стане така, че който руши повече инфраструктурата, да плаща повече", уточни шефът на АПИ.

Той съобщи, че след празниците ще се ремонтират тунелите Елешница и Ечемишка. "На АМ "Тракия" тунелът Траянови врата ще бъде затворен за лек ремонт, за да бъдат поправени системите за сигурност", добави инж. Лазар Лазаров.