Справка на Централната избирателна комисия изпратена до Върховния административен съд по показва, че 18 души в район „Тракия“ са гласували в нарушение на изборния кодекс по време на местния вот в Пловдив. Паралелно с това прокуратурата е счела, че жалбата на патриотите е основателна и че са нарушени избирателните им права, и препоръчва връщане на делото на първа инстанция в Административния съд в Пловдив. А според тази жалба 85 гласа са вписани под черта без подписи на председателите и секретарите на секционни избирателни комисии. Всичко това може да обърне вота и да промени резултата в пловдивския район.

Това стана ясно по време на заседание на Върховния административен съд по жалба на Патриотичния фронт, на което бяха изслушани и двете страни. На изборите през октомври 2015 разликата между двамата кандидати в пловдивския район „Тракия“ – Костадин Димитров /ГЕРБ/ и Костадин Гаров /Патриотичен фронт/ бе само 93 гласа.

„Юристите са категорични, че на принципа на мандатната релевантност, когато оспорваните гласове са повече от разликата в гласовете между първия и втория кандидат – изборният резултат може да бъде различен“, коментира след заседанието на ВАС кандидатът за кмет на район „Тракия“ от екипа на Славчо Атанасов - Костадин Гаров.

По време на изслушването във ВАС патриотите са посочили и че всички протоколи за районен кмет са с еднакви фабрични номера, което дава възможността при липса на първата страница комисията на практика да не знае кой протокол всъщност подписва.
Буди недоумение и факта как Общинската избирателна комисия е определила общия брой избиратели в избирателния списък, който е завишен с 2 174 души, посочиха юристи.


До 30 дни върховните магистрати трябва да се произнесат.

 

Очаквайте в Марица.бг мненията на засегнатите лица и още подробности!