ЕВН ще монтира електромери с дистанционно отчитане на абонатите в Раковски, Карлово, Стамболийски, Съединение и Калояново. Умните уреди са за сметка на Енергото, клиентите няма да плащат нищо. Плануваната инвестиция за 2016 г. е в размер на 16,63 милиона, като ще се монтират общо 117 000 електромера, посочиха от компанията.

Дистанционното отчитане на консумираната енергия има редица предимства:  не е необходимо отчетник да посещава обекта; елиминира случаите на незасечен електромер, ако имотът е бил заключен и др. Системата гарантира по-добра разкриваемост и при опити за крадене на ток, дават още един плюс от Енергото.

По проекта за дистанционно отчитане се работи отдавна. Към края на миналата година бяха инсталирани 360 000 уреда в 20 града от Югоизточна България. Паралелно с внедряването на нови електромери в региона ще се монтират още и в Пловдив, посочиха от ЕВН.

EVN България разширява обхвата на проекта си за електромери с дистанционно отчитане в още 11 населени места в областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково и Стара Загора.