Светът е събра за един следобед в Стария град – чуждестранни туристи и нашенци от цялата страна обикалят къщите в архитектурния резерват, за да вкусят еликсири от българските лозя в тазгодишното издание на дефилето „Вино и гурме”. То стартира по обяд с шествие по ул. „Съборна” и представя рекорден брой комбинации – над 300 вида кулинарни изкушения с 50 вида вина на 19 водещи производители.
Компания студенти от София пропусна официалната част и направо си купи жетони за дегустациите. Докато ансамбъл „Чановете” виеше гергьовденско хоро до Хисар капия, Теодора поведе групата първо към къща „Бирдас”. Там младежите опитаха врачански мискет и розе от рубин. Сотир снимаше преживяването с уговорката да не поства нищо в социалните мрежи. Компанията си организирала уикенд в Пловдив с идеята да се посвети на културен туризъм и днес и утре да посети дегтациите и да си вдигне адреналина на BMW фестивала в панаира, като разгледа и забележителностите.
Гръцка група туристи също премина по калдъръма, въоръжена с програмата на дефилето. С любопитство в местната култура се потопи даже мюсюлманка с покрити коси. В къща „Георгиади” пък рускини изпаднаха в дълбоко колебание какво да опитат. Масите бяха отрупани с мъфини с шоколад, ванилия и портокал, десерти с манго, джинджифил, звезден анасон и кардамон, подходящи за десертните вина. А на почитателите на белите кетърингова компания предлагаше изобилие от хапки с киви и синьо сирене, гъши дроб и маслина, кайсия с кашкавал, слива с пъстърма, маслинова паста с тиквичка.
Докато чужденките си угаждат с фини мезета, хасковлия вече триеше с мокра кърпа ризата си, окапана с червено винце.
Дегустациите са днес и утре от 12 до 20 часа в 8 пункта в Стария град – ресторантите „Филипополис”, „Щастливци под тепето” и „Фото клуб”, резиденция „Тракийски стан”, хотел „Бел Вил”, къщи „Бирдас” и „Георгиади”, културен център „Бялата къща”. 8 жетона за дегустация са на цена 8 лева, 12 излизат 6 лева, а за 4 организаторите искат 2 лева.
По-късно днес от 14 часа в културен център „Бялата къща” Богдан Върбанов ще рисува на живо, а след това пак там шеф Калинин и шеф Станчев ще покажат технология за бавно приготвяне на месо чрез опушване с дървесина от явор. В 16 часа пък отваря работилницата „Тайните на хляба – магия и наука” на майстор Георги Лефтеров.
Утре атракциите продължават със зелена работлница за деца за ръчно изработване на беглутенови лакомства в къща „Георгиади”. После посетителите ще готвят с шеф Чакъров, използвайки традиционни български продукти в „Тракийски стан”. Тайните на сладкарството шеф Гогов ще разкрие от 16 ч. в ресторант „Щастливци под тепето”.
Прочетете още
- 19:57 Никола Цолов подкара първия си болид от F1 в сърцето на София СНИМКИ и ВИДЕО
- 21:00 8 учтиви начина да откажем покана за събитие
- 09:00 Градусите скачат, а с тях и рискът за колата: как да подготвим автомобила за екстремните жеги
- 08:00 Eдин от основните митове за опасностите от кафето е развенчан