Стойчо Младенов излезе с изявление в официалния си сайт. В него легендата на ЦСКА настоява за промени на най-високия етаж в българския футбол.
 
Предлагаме ви материалът на Младенов със заглавие: „Рестарт на футбола ни”.
 
Уважаеми приятели, обикновено се обръщам само към феновете на ЦСКА, но сега дойде време да го направя към всички хора, които обичат българския футбол.
 
Идват най-святите празници, но ние страдаме. Страдаме, защото нашата любов е на път да изчезне. За половин година три от марковите отбора на България вече не са в „А” група. И за ЦСКА, и за Локомотив (Сф), и за Литекс сигурно има основания да бъдат извадени административно. Но какво да кажем за останалите? Дългове ли нямат? Нека сме сериозни.
 
Без да се обиждат ръководителите в Левски, моите думи за директивата от преди три години се оказаха истина. Влиятелни фактори в държавата искаха да няма ЦСКА. И почти успяха, пращайки на „Българска армия” знайни и незнайни герои, които дерибействаха беззаконно. Директива имаше и тя свърши своята работа. Левски има не много по-малко дългове към държавата, но не е във „В” група. Нали?
 
Това обаче е друга тема. Ще дойде времето, когато отново ще се делим на „червени” и „сини”, ще мерим сили на терена, а феновете ще се радват на вечни дербита. Днес обаче не е този ден. Днес е денят да спасим българския футбол. „Червени”, „сини”, „зелени”, „оранжеви”, „бели”... Всички заедно!!!
 
България е горда нация. Аз съм защитавал с гордост цветовете на Димитровград, Берое и ЦСКА. Играл съм за България на световно първенство. И като човек от футбола искам да видя нашите отбори как се мерят с големите. Не е важно дали аз съм вкарвал голове на Ливърпул, важно е, че ЦСКА победи Ливърпул. Поздравявал съм мои приятели левскари за успехите над Аякс и Щутгарт. Свалям съм шапка на мачовете на Литекс и Лудорорец в европейските турнири.
 
Да не говорим, че всички от четвъртите в света са мои колеги, с които имам много спомени.
Дойде денят да кажем „Стоп” на начина, по който се управлява футбола ни. Аз не съм кадровик, за да казвам кой трябва да е отгоре. Важното е да се направи тоталната промяна. В края на миналия век държавата реши, че клубовете трябва да са акционерни дружества и позволи един човек или едва фирма да ги управлява еднолично. Това се оказа пагубно. Държавата на първо място трябва да направи промяната, да организира надзора. Моят любим ЦСКА бе пратен при аматьорите поради точно тези причини.
 
Казвам го, защото съм бил съвременник на почти всички събития от 1996 година насам. Знам, че така е и в други клубове, които обаче не споделиха нашата съдба.
 
Дойде денят да кажем, че само със силно първенство ще имаме силен футбол. А такова първенство не може да има без ЦСКА и Левски, не може да има без Литекс и Лудогорец, без Славия и Локомотив (Сф). Ако някои ръководители са си позволили да използват и употребят тези марки, нека да си понесат последствията. Има достатъчно компетентни хора в държавата, имаме премиер, който обича футбола. Нека се потърси отговорност от всеки, който е виновен. Но нека тази отговорност се търси, а отборите да вървят без бремето на грешниците.
 
Дойде денят за незабавната промяна. Кой бил виновен и кой не е въпрос към историята. За престъпления давност няма. Ние трябва днес да решим как да направим рестарт на българския футбол. Той има нужда от силно първенство с всичките големи отбори. Така най-накрая може да се превърне в бизнес, а телевизионните права да не са тема на разговор всяка година, а да помагат подобаващо. Така е по света, нека не вървим на обратно.

Дойде денят да започне една нова българска лига. У нас има достатъчно богати хора, заразени от вируса „футбол”. Всеки от тях трябва да го докаже днес, а не утре. Всеки клуб, който има стадион с нормален терен, осветление и условия, трябва да играе в новата лига. А останалите – да направят така, че да се наместят при големите. Животът ми е дал шанс да го видя в чужбина, а отговорността ме кара да го споделя с вас.

Аз не искам да казвам кой трябва да управлява БФС, ЦСКА, Левски, Литекс, Лудогорец, Славия или Локомотив (Сф). Аз искам да направим промяната, за да опитаме отново да побеждаваме Германия, Аржентина, Аякс и Ливърпул. Правили сме го и можем пак да го направим. Но точка първа е да го поискаме. Феновете на ЦСКА показаха, че само с една хореография могат да накарат света да заговори за нас. Нека това се случва всеки ден, всеки уикенд, на всеки стадион. Имаме сила и нека тя се събуди, както е модерно да се казва.
Ножът е опрял до кокала и време няма. Има варианти,те са кардинални и наложително. Важно е да ги поискаме, да ги направим.
Пожелавам на всички български фенове весела Коледа. Бъдете здрави!
С уважение Стойчо Младенов