Институциите в Бургаска област са предприели строги мерки срещу разпространението на чумата, заради която бяха избити повече 300 животни в Ямболска област, съобщава "Флагман".



При входа и изхода на Момина църква има станция за дезинфекция на автомобили, които идват от потенциално заразена зона. Освен това там има и денонощен полицейски пост. Органите на реда проверяват абсолютно всички коли и бусове за наличие на животни и животински продукти. Целта е да се ограничи максимално търговията на месо, идващи от опасните райони. Същите мерки са взети и в съседното село Факия.

Пътувайки през тези две села опасността чумата да бъде пренесена от Ямболско в Бургаска област намалява до минимум, защото автомобилите се дезинфектират общо три пъти - първо на входа на Момина църква, следва на изхода, а после и в началото на село Факия. Налага се хората дори да слизат от колите си, за да бъдат дезинфекцирани и обувките им.


"Целта на тези мерки е единствено и само да си запазим областта от заболяването, което е открито в Ямболска област. Хората са много съвестни и отговорни, оказват ни пълно съдействие. Ние ги караме да слизат и от автомобилите си, за да дезинфекцираме и обувките им", обясни директорът на Областната дирекция по храните в Бургас д-р Георги Митев.