Европейската комисия съобщи, че продължава работата си по свалянето на визите за турски граждани, пътуващи до Шенгенските държави, независимо от последните събития в Турция.
 
Ангажиментът е част от споразумението между ЕС и Анкара за спиране на бежанския поток.
 
„От наша страна продължаваме да работим за прилагането на споразумението между ЕС и Турция и се надяваме, че другата страна по същия начин ще се ангажира със своята част от сделката”, заяви говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Той добави, че от Анкара се очаква да промени законодателството си за борба с тероризма, така че тя да не се използва като претекст за преследване на политически опоненти и журналисти, писатели и преподаватели, „които имат право на мнение и възгледи”.
 
Очаква се Еврокомисията да оцени ситуацията отново през септември, а европейските лидери ще обсъждат визовата политика на ЕС на срещата си в края на октомври. В момента 67 от 72-та критерия за свалянето на визите са изпълнени, но напредъкът след юни е ограничен.
 
Говорителят на Юнкер поясни днес, че Европа гледа „със загриженост” на въвеждането на извънредно положение в Турция, но също и „с разбиране, че става дума за излизане от опит за преврат”, както и че „обстоятелствата не са обичайни”.
 
Прекъсването на прилагането на Конвенцията за спазването на правата на човека е предвидено като възможност от Съвета на Европа и условията това да се направи са спазени, коментира още говорителят.
 
Европейската комисия намира, че в момента условията за закрилата на почти 3-те милиона сирийски бежанци в Турция са налице, както и че е възможно да продължи прилагането на споразумението за връщането на нелегалните имигранти и бежанци от Гърция в Турция.
 
„Следим ситуацията отблизо и сме готови да реагираме при промяна на условията”, увери говорителят, добавяйки, че са в непрекъсната връзка с Върховния комисариат за бежанците на ООН.