Внимание, майки и съпруги! Когато избираме здравословна храна в супермаркета, се надяваме да купим нещо полезно за себе си и нашето семейство. Но изследванията показват, че дори най-обикновените храни могат да бъдат опасни.
Ние направихме списък с храни, които могат да навредят на тялото и здравето ви. Ето кои са те и няколко съвета как да се предпазите от опасностите, които крият.
1. Маруля
Учените от Центъра за наука на обществен интерес са анализирали статистически данни за последните 12 години. Те се опитвали да разберат кои храни водят до най-голям брой хранителни отравяния. Марулята се оказва номер едно. Тя е отговорна за 363 епидемии с 13,568 известни случаи на отравяне. Така че, дори марулята да е добре опакована и "готова да се яде", е по-добре да я миете много добре, преди да я поставите на чинията си.
2. Яйца
Инфекцията, която те причиняват, е салмонела. Ако видите, че черупката не е напълно чиста, по-добре е да прекарате една минута в измиване на яйцето, преди да направите бъркани яйца и да нахраните цялото семейство.
3. Пиле
Една капка сок от сурово пилешко месо има достатъчно бактерии за инфектиране на човек. Този вид бактерии причиняват треска и стомашно-чревни проблеми. Бактериите се разпространяват много бързо, когато измиваме месото. За да сте сигурни, трябва да сведете до минимум контакта си със сурово пиле и да измиете дъската за рязане и ножовете далеч от останалите ястия (дори предлагаме да ги измиете във вряща вода).
4. Риба тон
Когато рибата се размразява и съхранява погрешно, се образува токсичен протеин, наречен scombrotoxin . Това може да доведе до отравяне, което води до кожен обрив, повръщане, стомашни болки, диария, висок сърдечен ритъм и дори загуба на зрение.
Решението: трябва да размразите рибата тон, без да я оставяте в контакт с въздуха. Вземете я от фризера и я сложете на най-долния рафт в хладилника, без да отваряте опаковката.
5. Сирене
В сирената няма токсични химикали, но на който и да е етап от производството патогенните микроорганизми, които причиняват отравяне, могат да попаднат в тях. Съществува риск от заразяване с бруцелоза и листериоза, ако непастьоризираното мляко от болни животни се използва по време на производството. Ето защо трябва да купувате сирене само от производители, които познавате и на които се доверявате.
6. Колбаси и месни продукти
Според изследването, 12% от колбасите и други месни продукти се заразяват с Ешерихия коли и патогенни микроорганизми (листериоза и салмонела). Листериозата е особено опасна за възрастните хора, бременните жени, новородените и децата преди навършване на една година. Това може да причини увреждане на нервната система и дори менингит.
7. Кайма
Експерти откриха остатъците от антимикробни лекарства, салмонела и листерии в каймата. Ето защо е по-добре да направите тънки плоски парчета месо и да ги запържете.
8. Морски дарове
Проучванията показват, че този вид храна съдържа много повече мая, отколкото е разрешено, което означава, че има нарушения на санитарните стандарти по време на производството. Трябва да ядете само замразени морски дарове, покрити с лед.
9. Сода
Освен затлъстяването и увреждането на черния дроб, друга причина, поради която трябва да спрете содата за пиене е ефектът, който има върху костите ви. Содата съдържа фосфорна киселина и кофеин, което води до намаляване на костната минерална плътност (BMD) и евентуално до остеопороза./jenata.blitz.bg
Прочетете още
- 16:15 Жител за улица, характерна за палеолита: Иска ни се да отговаря на еволюционния напредък
- 17:00 "Одринското езеро" - новата пловдивска атракция в Кючука
- 20:00 След 1460 дни: ремонтираха тавана на подлеза на Централна гара в София СНИМКИ
- 15:00 Издирването продължава: Счупен е кракът на детето, блъснато от шофьор в София