Разузнаването е дейност, която гарантира националната сигурност на държавите. Колкото по-голяма и мощна е съответната държава, толкова повече пари отделя тя за своите спецслужби. Но понякога парите не са всичко.  Всяка държава има една разузнавателна агенция, която помага да се защитят националните интереси и самата страна. Тези агенции събират и анализират изключително важна информация и разузнавателни данни, които могат да повлияят на всичко в самата страна и в света. Това казват съставителите на класацията Топ 10 на най-добрите разузнавателни агенции в света от toptenscentral.com.

Номер 1- ISI

Това е разузнавателната агенция на Пакистан, основана през 1948 година. В условията на постоянни заплахи както от съседна Индия, така и от Афганистан, тази агенция събира и предава на правителството изключително важна информация. Тя е в основата и на откриването на Осама Бин Ладен, а според някои източници-сама го е криела до момента, в който реши да го предаде на американците.

Номер 2-CIA

От всички институции, ангажирани в областта на сигурността в Съединените щати, като ФБР, DIA, НСА, най-известната е ЦРУ. Управлението е създадено през 1947 г. и постепенно се превръща в като една от най-добрите и най-успешни агенции в света. Основната й функция е анализът на данни за чужденци, анализ на данни, изисквани от правителството на страната, както и специални операции в чужбина, най-често по лично поръчение на съответния президент на САЩ.

Номер 3- MI6

Британската разузнавателна агенция е основана малко преди да избухне Първата световна война. Нейната първа задача е била да се справи с шпионите на Германия във Великобритания. Службата е тясно свързана с повечето от събитията през 20 и 21 век, но секретността на много от участниците в тези събития е запазена и досега. Слави се с добрите си агенти, които могат да проникнат под прикритие в различни терористични организации.

Номер 4- ФСБ

Наследникът на зловещото КГБ- руската Федерална служба за безопасност е основана през 1995 година. Нейните първи задачи са борбата с тероризма и защита на целостта на Руската федерация. Според неофициални данни, службата има 250 000 агенти, работещи под прикритие в страната и в чужбина.

Номер 5- BND

Немската разузнавателна служба е създадена по време на Втората световна война с цел да шпионира стратегията на враговете на Райха. След войната се разширява, притежава най-съвременна техника и се смята за една от най-добре организираните разузнавателни централи в света. Неин основен противник до 1990 година бе ЩАЗИ- източногерманското разузнаване.

Номер 6- RAW

Индийската разузнавателна служба е основана през 1968 година. Тя се отчита единствено на премиера на страната и парламентът няма власт над действията й. Достоен съперник и опонент на разузнаването на съседен Пакистан, към който е насочила и по-голямата част от дейността си.

Номер 7-DGSE

Разузнавателната служба на Франция е с основна цел защитаване на националната сигурност. Тя обаче невинаги се справя, особено в последно време, когато не успя да разкрие атентатите от 13 ноември и нападението срещу редакцията на хумористичния вестник „Шарли Ебдо”. Неофициално се смята, че има поне 5000 действащи агенти.

Номер 8-ASIS

Австралийската разузнавателна агенция е основана през 1951 година. Работи основно срещу чуждестранни шпиони в страната и се смята за една от най-дейните. Нейните операции обаче често са подложени на критики от парламента на Австралия, тъй като има случаи на нарушаване на правата на заподозрените от нейни агенти.

Номер 9-MSS

Китайското разузнаване работи активно за защита на националните и политически интереси на управляващия елит в Пекин. Негови операции са провеждани и срещу сепаратисти в северен Китай, които извършват терористични акции с искане за отделяне на една област от страната. Смята се, че е под силен политически контрол на ръководния елит в Китай, тъй като е създадена от Комунистическата партия на страната.

Номер 10- MOSAD
Това е една от най-известните и покрити с тайнственост разузнавателни служби в света. Тя се занимава с противодействие на терористи, откриване и разобличаване на нацисти допреди десетина години, както и с инфилтриране на свои агенти в средите на арабски организации, за които се смята, че се занимават и с терористични акции. Тя е лично подчинена на премиера на страната и не зависи от никой друг в Израел. От разсекретени операции става ясно ,че нейни агенти са извършвали много убийства и тайни операции в различни точки на света.

Превод и редакция: БЛИЦ