Три дни от сутрин до вечер студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” снимаха късометражния филм „Ненка” за курсова работа в две от музейните къщи в Стария град- „Недкович” и „Хиндлиян”.

Младежите са трети курс, специалности „Филмова и телевизионна режисура” и „Филмово и телевизионно операторство”.

Лентата представя екранизация на разказа по действителен случай „Да заложиш живот, да спечелиш живот” на Цончо Родев.

Действието се развива през 1872 г., след Арабаконашкия обир.Комити начело с Димитър Общи извършват обир на хазната. Властта предприема масови арести и задържа голям брой членове на организацията в Гложене, Орхание, Ловеч, Тетевен и селата в региона. Заловен е и организаторът на обира-Димитър Общи. Жените също са подложени на мъчение и изгнание в затворите. Но една от тях- Ненка, е прочута акушерка и каймакаминът за София Халил Реза нарежда да я извадят от затвора, за да изроди детето му. Тя успява да спаси при тежко раждане жената и сина на софийския каймакамин, като печели уважението му и свободата си.

В главните роли участват българската актриса Анастасия Лютова (Ненка) и македонският й колега от турски произход Бурханедин Ибрахим-Буки (Халил Реза).Режисьор на филма е студентката Катерина Тамбурковска, а оператори - третокурсниците Мартин Митков и Иван Кунчев.