Трима души, заподозрени за опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган от нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., са били докарани от други страни в югоизточната ни съседка през миналата седмица, предаде Би Би Си.

Разузнавателната служба на Анкара (МИТ) съобщи, че при операция в Украйна е бил намерен и изведен от бившата съветска република Юсуф Инан. "Той отговаряше за медийната политика на пучистите и създаваше и разпространяваше фалшиви новини за нашия държавен глава и други ръководни политици", заяви МИТ.

Турското разузнаване допълни, че при акция в Азербайджан са били открити и доведени в Турция още двама души. Те са обвинени в организирането и участието в опита за сваляне на Ердоган.

МИТ не за пръв път провежда операция извън територията на страната. През април агенти на турското разузнаване арестуваха и изведени от Косово шестима преподаватели в колеж. Операцията стана повод за размяна на остри реплики между Анкара и Прищина, предава още "Нюз.бг".

Група военни през 2016 г. се опитаха да свалят Ердоган. Анкара заяви, че зад кървавите събития стои живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен. Ислямският богослов от своя страна обвинява президента на страната в инсцениране на пуч.